Hema IJzeren Man Volksloop met een lach en een traan

Afgelopen zondag werd onder zeer mooie omstandigheden alweer de 510e Volksloop gelopen. Er waren veel stralende gezichten te zien op deze zomerse dag in Weert.

Afscheid

Toch was er ook een verdrietige rand aan deze loop. Afgelopen week heeft de organisatie afscheid moeten nemen van Jan Steijvers, die de Volksloop ruim dertig jaar lang heeft ondersteund als EHBO’er namens het Rode Kruis uit Weert. In al die jaren stond hij iedere eerste zondag van de maand voor de lopers klaar. Zoals het zo mooi vermeld stond bij zijn 25-jarig jubileum in 2006 is hij meer geweest dan alleen maar een eerstehulpverlener voor de Volksloop. Het dankwoord kwam destijds van André Slabbers, waarin hij het volgende over Jan vertelde: 

“Dat Jan naast zijn hoofdfunctie – de eerste hulp bij ongelukjes – van alle markten thuis is en zeer hulpvaardig is, is mooi meegenomen. Jan zorgde ook altijd voor de drinkbekers voor de lopers of hij plaatste een parasol voor de juryleden bij de finish. Tevens hield hij het verkeer op de fietspaden in de gaten, zodat alles ordelijk verliep. Verder bakte hij voor iedere loop een heerlijke cake voor de vrijwilligers, op eigen initiatief en voor eigen rekening. Een traditie die tot op dag van vandaag wordt voortgezet door Jans dochter Bertie.”

Jan Steijvers overleed 26 augustus. Met een minuut stilte werd daar tijdens de Volksloop van 3 september bij stil gestaan.

.

Geprezen evenement

Om 9.30 uur ging de jeugd van start op de 1,3 en 2,5 km. Vooraf werd Jules Bakx gehuldigd voor het verbeteren van een afstandrecord op de 2,5 kilometer, dat hij in juli op 9:48 gezet heeft. Tevens werden Tijn Stoppels en Jonas Peeters geëerd voor hun tien deelnames. Bij de langere afstanden was deze eer voorbehouden aan Harold Schroën en Ton van Loon

.

Er hadden zich voor deze loop tweehonderd deelnemers ingeschreven, waaronder lopers uit Frankrijk en Zimbabwe die in Weert op bezoek waren. Er komen steeds meer lopers uit alle windstreken naar de HEMA Volksloop. De organisatie werd door de buitenlandse deelnemers geprezen voor dit unieke evenement, dat al zoveel jaren iedere eerste zondag van de maand plaatsvindt. De volgende loop vindt plaats op 1 oktober 2023.

Tot 28 september kun je voorinschrijven voor slechts € 2,50: Voorinschrijven.