Herdenkingwandeling Riet Emans 21 mei

Zevende Graaf van Hornepad wandeldag

Op zaterdag 21 mei vindt voor de vierde keer de Riet Emans herdenkingswandeling plaats. Iedereen kan deelnemen aan deze memorial van (ruim) 15 km over een deel van het Graaf van Hornepad. De tocht start om 10.00 uur bij de wandel- en fietscafé Peerkesbos, Heugterweg 2 in Nederweert en eindigt bij Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert. Vandaar worden deelnemers met een pendeldienst teruggebracht naar Peerkesbos. Vanwege de pendeldienst is opgeven gewenst.

Ultralopers kunnen zaterdag 21 mei om 5.00 uur vanaf het station ook starten om het Graaf van Hornepad in 1 dag te wandelen. Een monstertocht van 92 km.

Het Graaf van Hornepad is de langste aaneengesloten wandelroute rondom Weert. In 2014 ontstond het idee om het pad meer bekendheid te geven door een wandelaar de route in één keer te laten lopen. Het pad loopt voornamelijk door natuurgebieden rondom Weert.

Ultraloopster Riet Emans ging de uitdaging aan. Verschillende wandelaars liepen stukken met haar mee. Maar zij was de eerste die, zover bekend, het Graaf van Hornepad in één keer aflegde. Daarmee schreef ze geschiedenis. Tijdens de wandeldag in 2015 en 2016 liep Riet het pad opnieuw van start tot finish. Dit keer met twee andere ultralopers. Op 23 oktober 2016 overleed Emans op 66-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Tijdens de Graaf van Hornepad Wandeldag van 2017 werd Riet voor het eerst herdacht. In 2018 en 2019 kreeg het eerbetoon een vervolg. Door corona ging de tocht niet door in 2020 en 2021. Dit jaar staan zowel de herdenkingswandeling als de Graaf van Hornepad wandeldag weer op de agenda.

Ultralopers die de hele route willen lopen kunnen rekenen op verzorging onderweg. Het is ook mogelijk in te stappen op het Kerkplein in Stramproy of bij Bier- en Spijzenlokaal Dennenoord aan de Voorhoeveweg 2 in Weert. Deelnemers leggen dan respectievelijk 60 of 30 km af.

In verband met de verzorging en pendeldienst is opgave voor beide activiteiten gewenst. Dit kan tot uiterlijk woensdag 18 mei bij pad coördinator Theo Beelen, theobeelen@kpnmail.nl of tel. 0495 53 39 66. Deelname aan beide tochten is gratis. Deelnemers aan de herdenkingswandeling dienen zelf drinken en eten mee te nemen voor onderweg. Halverwege de route is een horecagelegenheid.

Misschien dat ook een of meer wandelaars of recreanten de uitdaging aannemen om op deze dag 30, 60 of 92 km van het Graaf van Hornepad te wandelen.