Natte en modderige HEMA IJzeren Man Volksloop

Door de huidige coronaversoepelingen is er weer meer mogelijk. Voorzichtig gaan er steeds meer evenementen door. Zo ook de 491ste HEMA IJzeren Man Volksloop afgelopen zondag. Zo’n honderddertig hardlopers trotseerden afgelopen zondag het ‘hondenweer’ om na lange tijd weer in wedstrijdverband te kunnen hardlopen.

De weergoden waren de eerste editie na de corona lockdown niet goed gezind. Het regende en waaide flink. Maar weer of geen weer, de Hema IJzeren Man volksloop gaat net als vroeger door. Sinds 1980 organiseert Atletiekvereniging AV Weert deze trimloop in het natuur- en recreatiegebied de IJzeren Man. Elke eerste zondagochtend van de maand. ”In 2020 bestond de volksloop veertig jaar, maar door corona kon dat niet worden gevierd. Dit jaar hopen we de 500ste editie te houden en dan combineren we dat met het veertigjarig jubileum”, vertelt organisator Wim Janssen. In 2018 nam hij de organisatie op zich toen bleek dat de volksloop zou stoppen. “Het voelde alsof er iemand in de familie doodging. Zo erg vond ik dat.” Zelf nam Wim 313 keer deel aan de hardloopwedstrijd. Hij zocht vrijwilligers en sponsors. Zo kwam hij ook terecht bij de HEMA, die de afgelopen drie jaar hoofdsponsor was en inmiddels het contract met nog eens drie jaar heeft verlengd.

Op zondag 6 februari zijn de uitgepijlde parkoersen veranderd in een ware modderpoel. Overal liggen grote plassen en is het glibberen over de onverharde bospaden. “Zoveel water hebben we nog nooit gehad”, merkt organisator Wim Janssen op. Maar het deert de honderddertig deelnemers niet. “Fijn dat het weer kan,” hoor je regelmatig. “Een wedstrijd is toch anders dan een trainingsrondje lopen.” In 2021 kon de IJzeren Man loop vanwege corona slechts zes keer doorgaan

Om 9.30 uur starten de kinderen tot en met 15 jaar. Onder hen de 2,5 jarige Jaydon Sint Jargo. Tussen zijn moeder en oma legt hij de 1,3 km af. “Rennen vindt hij heerlijk”, lacht oma. Vandaag zijn er veel jeugdlopers. “Kinderen kunnen tot en met vijftien jaar gratis meedoen”, vertelt Janssen. We stimuleren de jeugd om mee te doen.” Wie ouder is, betaalt 2,5 euro inschrijfgeld. “We zijn laagdrempelig, zodat iedereen kan meedoen.” De oudste deelnemer is Sjr Heussen (83). Op z’n palmares staan 478 volkslopen. “In al die tijd, heb ik er maar dertien gemist. Eerst liep ik hard, daarna wandelen en nu doe ik mee om het meedoen”, lacht hij.

Onder de deelnemers die acht keer of meer in 2020 of 2021 hebben meegedaan, wordt een fiets van Erkens Fiets Techniek verloot. Anne Miken is niet aanwezig, maar wel de gelukkige winnaar.  Even later wordt vrijwilligster Truus Prinsen in een ‘waterig’ zonnetje gezet. Zo’n twintig jaar zette ze met anderen het parkoers uit. “In de winter is het vroeg donker en dan gingen we met de zaklamp de pijlen uitzetten”, vertelt Prinsen.

De organisatie van de HEMA IJzeren Man Loop is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wil je iets doen, stuur een mail naar hemaijzerenmanloop@gmail.com.