PRACHTIG JUBILEUM VAN DE HEMA VOLKSLOOP

Aan de IJzeren Man in Weert werd afgelopen zondag een feestje gevierd. Hier vond namelijk de 500e IJzeren Man Volksloop plaats, nu bekend als HEMA IJzeren Man Volksloop.

De weersomstandigheden waren gunstig en er verschenen dan ook zo’n 300 mensen aan de start van deze bijzondere jubileum-editie. De meeste lopers hadden voor- ingeschreven en kregen daarom een exclusief jubileumshirt uitgereikt.

Onder deze deelnemers waren ook veel jeugdige lopers. Om 9.30 uur werd daar het startschot voor gegeven. Al heel snel hadden deze jeugdige lopers de 1.3 en de 2.5 kilometer gelopen.  Zodat om tien uur de langere afstanden van start konden gaan.

Recordtijd op de 7.5 kilometer.

Op deze afstand startte zondag Pim Lambregts, een Limburgse loper, die toptijden loopt. Recent heeft hij op de halve Marathon in Berlijn een toptijd gelopen. Daar heeft hij zijn persoonlijk record op deze afstand op 1 uur en 04 minuten gezet. Hij is speciaal gekomen om het parcoursrecord te breken op de 7.5 kilometer. Dit staat nu op naam van Wilbert Pannekoek met de tijd van 29 minuten en 16 seconden. Jan Nak ging bij deze afstand vooropfietsen. Jan moest wel zorgen dat zijn snelheid in het bos ruim boven de twintig kilometer per uur zou blijven om deze loper voor te blijven. De tijd die Pim Lambregts op deze afstand realiseerde was, met 23.45, bijna 6 minuten sneller als het oude record.                                                                      

 Daarna startte de lopers van de andere afstanden, 15.5-, 12.0-, 6.0- en 4.0 kilometer. Noemenswaardig is zeker nog dat de oprichter van deze loop in 1980, “Paul Schorsch”, zowel bij de jeugd als bij de senioren het startsignaal gaf.

Na afloop van deze loop ging het feestje nog even door bij Bier- en Spijzenlokaal Dennenoord. Iedere loper kreeg na afloop nog een kop koffie, Thee of een limonade drankje voor de jeugd aangeboden. En hierbij mocht een HEMA-minitompouce met 500e Volksloop erop natuurlijk niet ontbreken.

In het Zonnetje gezet.            

                     

Ook werden daar, in het bijzijn van wethouder Van den Heuvel, mensen in het zonnetje gezet. Eerst werd een filmpje onthuld over de Volksloop vanaf 1980. Zes lopers die meer dan 400 keer deelgenomen hebben, kregen een mooie herinnering aangeboden. Dit was onder andere het echtpaar Wilma 403-, en Henk van de Broek, 400 keer, die samen dus meer dan 800 keer hadden deelgenomen. Verder hebben Martin Strijbos 418-, Tjeu van Donschot 431-, Leny Gillissen 475 keer meegedaan. Een enorme prestatie. Wim Janssen noemde hen de “Elite” van de Hema Volksloop. Tevens werd postume de herinnering van Sjraar Heussen 483 keer deelgenomenaan de dochters Yvonne en Olga uitgereikt. Sjraar is op 31 juli 2022 overleden.           Ook was er een aandenken voor Jan Steijvers van de EHBO/ Rode Kruis die ruim driehonderdvijftig keer de gezondheid van de lopers bewaakt heeft. Maar ook werd Wim Janssen die zich de laatste vijf jaar ingezet heeft voor de maandelijkse loop door Harrie Peters, voorzitter van AV Weert, en Cor van de Kerkhof even in het zonnetje gezet. Daarna werd er een onder de lopers een Tombola gehouden met meer dan vijftig prijzen. Met een hoofdprijs van een paar loopschoenen, beschikbaar gesteld door Posno Sport uit Weert. De morgen werd tegen half twee in de middag afgesloten met samen een lekker drankje te nemen bij Dennenoord.