Zondag 5 april 40 jaar IJzeren Man Jubileum Volksloop in Weert AFGELAST!

De IJzeren Man Volksloop is een begrip in Weert en omstreken, inmiddels de HEMA IJzeren Man Loop. Sinds 1980 organiseert AV Weert deze trimloop in het natuurgebied de IJzeren Man. 

In april 1980 is op initiatief  van Paul Schorsch de eerste “Volksloop” gelopen. De bedoeling van Paul was om deze loop elke eerste zondag van de maand te organiseren. Hij liep, als fervente loper, overal in de regio georganiseerde lopen. Echter elke loop werd maar 1 keer per jaar georganiseerd. Dat vond hij maar  niets. Daarom kwam het idee bij hem op om dit volgens een vast systeem iedere eerste zondag van de maand te organiseren.  

Een start in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Toendertijd werd de tijd nog handmatig geklokt.  Deze werd niet op internet gezet, zoals nu. Nee, iedere deelnemer kreeg elke maand een  diploma met de afstand en tijd die hij gelopen had. Ook werden de lopen iedere maand geregistreerd op naam en adres.  Als je dan 10, 20, 30 keer had meegedaan, kreeg je een medaille van jouw aantal keren. De start was in het begin op de Lichtenbergweg. Later werd de start verplaatst naar het bos.

Paul Schorsch en Cor van de Kerkhof in de begin periode.

Iedere eerste zondag van de maand ging deze loop door, weer of geen weer. Altijd waren er tussen de 150 en de 300 lopers aanwezig. Ze kwamen van heinde en verre. Van Maastricht tot Breda en soms nog verder. Al waren dat vaak gasten van de “Weerterbergen”. Slechts 1 keer is de loop verplaatst, omdat vanwege vogelgriep niet in het bos gelopen mocht worden.  Toen was het alternatief het “Bungalow-park” van Weert. Daar werd een ronde uitgezet waar je die zondagmorgen 1 tot 5 rondjes kon lopen.

De Volksloop heeft al jaren een vaste kern. Wim Janssen: ‘Om de wedstrijd aantrekkelijk te houden voor minder getalenteerde lopers, delen we medailles uit bij 10 keer deelname. Daarna voor 50, 100, 150 enzovoort Voor elke 50 keer ontvang je een standaard. Er zijn veel lopers die 100, 200 of meer keer hebben meegedaan. Gerard Heussen, 465 keer meegedaan,  Leny Gillissen 456 keer. Ook nog tientallen die meer dan 200 of 300 keer hebben meegedaan. Om een indruk te geven: meer dan 3800 lopers hebben gezorgd voor meer dan 110.000 deelnames. Trouwe fans van ons evenement zetten we altijd in het zonnetje. Zo hebben we ooit voor een jubilaris een shirt laten bedrukken met op de rug het aantal deelnames en het feit dat dit een schouderklopje verdiende. Hij mocht een minuut voor de rest starten.’

8 KEER OF MEER MEEDOEN PER JAAR. KANS OP EEN ATB!
Een start in het bos in 2013

Op 5 april 2020 wordt het 40 jarig jubileum gevierd met een unieke Jubileum Volksloop!  In ieder geval wil de organisatie hiermee een reünie van oud lopers opzetten. Iedereen die ooit heeft meegedaan is die dag welkom. Dit moet een onvergetelijke Volksloop worden waarbij iedere deelnemer een mooi t-shirt als herinnering krijgt en 1 consumptie aangeboden door Bier- en Spijzenlokaal Dennenoord. 

Dit en nog veel meer vindt plaats op zondag 5 april 2020. Kinderen tot 12 jaar mogen die dag gratis meedoen. Als ouder mag je (kostenloos) meelopen/rennen.  Er wordt in samenwerking met Punt Welzijn | Jeugd in Beweging Weert een leuke kleurplaatwedstrijd uitgezet onder o.a. de jeugd en basisschool leerlingen in Weert waarmee ze mooie prijzen kunnen winnen. De kleurplaten kunnen ingeleverd worden bij de HEMA of Posno Sport in Weert. Je krijgt dan een lotnummer voor de loterij en je mag als je wilt gratis meedoen aan de Hema IJzeren Man Jubileum Volksloop.  Na deze Jubileum Volksloop is er volop entertainment, live muziek en kindervertier met springkussen van 11.00 tot 15.00 uur. Om 14.00 uur is de prijzenuitreiking van de loterij. Het belooft een gezellige dag te worden. Ben erbij!

KIJK OP YOU TUBE NAAR ONZE PROMOTIE VIDEO.

Weer of geen weer nog steeds elke eerste zondag van de maand.

Loop Mee, Feest Mee! 

Een onvergetelijk moment en mooie kans om allemaal samen te laten zien waar we in Weert heel trots op zijn.

AFGELAST!

Hier kun je inschrijven voor 5 april.