GPS wandelen

Op de site van AV-Weert onder het kopje “wandelen”zijn GPS wandelroutes te vinden in Weert en omstreken. Het betreft wandelingen die met behulp van een GPS apparaat zichtbaar worden gemaakt. Het gebruik van een GPS is voor de gidsen van de wandelgroepen van AV-Weert een handig hulpmiddel. Het gebruik hiervan vraagt wel enige oefening en ervaring.

Sinds 2017 worden alle gelopen wandelingen op de Site van AV-Weert gezet. In de loop der jaren is er inmiddels een gevarieerd bestand van wandelroutes opgebouwd. Dit is niet alleen handig voor onze eigen gidsen maar ook voor belangstellenden die een mooie wandeling zoeken in of rond Weert.

Mocht je niet over een eigen GPS beschikken dan zijn er tegenwoordig veel moderne telefoons uitgerust met GPS en zijn er ook veel apps te krijgen waarmee je GPS kunt wandelen.

Of je nu een GPS apparaat of een telefoon voor GPS wandelen gebruikt, je zult het GPS bestand moeten importeren naar je apparaat of de app die je gebruikt voor het GPS wandelen. Welke app je gebruikt zal heel persoonlijk zijn.

We hebben 2 apps bekeken..

Als eerste hebben we de app GPX-Viewer       “ getest. De app is te vinden in de (play-store Android, app-store Apple) op je telefoon en wordt ook aanbevolen door Seniorweb. Meer gegevens over de GPS viewer zijn te vinden op hun site.

Het gebruik van deze app is gratis maar voor 4.99 euro eenmalig, kun je meer kaarten laden en ook tracks opnemen.

Ook staat er een uitgebreide handleiding in de linker kolom onder Help. Vink even de taal aan “Nederlands”.

Mocht de kaart niet de looprichting volgen, open dan het linker menu door op de 3 streepjes te tikken en tik op GPS volgen. Open opnieuw het linker hoofdmenu en klik op Kaart draaien. Nu zal de looprichting naar boven wijzen.

.

Ook hebben we de app “Komoot” bekeken. Deze app wordt geadviseerd door onze wandelbond KWBN.

Dit is een zeer uitgebreide app met route voorstellen voor wandelen en fietsen. Men kan een cirkel kiezen, bv 20 km, rond de plaats waar men momenteel verblijft en de app zal een aantal wandelingen voorstellen. Men kan ook nog keuzes maken wat betreft lengte en moeilijkheidsgraad.

Buiten de gratis versie kun je een abonnement afsluiten voor 4.99 euro per maand of 29.99 eenmalig, wat meer mogelijkheden biedt.

Hoe kun je nu het beste een track downloaden van de site van AV Weert? Ga naar het kopje  

Wandelen en dan naar GPS Wandelroutes. Selecteer een jaargang en vervolgens een wandelroute. Klik op “downloaden”. Als het goed is, krijg je de vraag of je de track wilt openen in GPS-Viewer of Komoot. Bevestig dit en de track zal zichtbaar zijn in de GPS-Viewer of Komoot.

Tip: om de accu van de telefoon te sparen, kun je het klepje van de telefoon sluiten, of het apparaat in je jas steken. De verlichting dimt, maar het systeem blijft doorwerken. Als je de telefoon weer pakt, licht het scherm weer op